21 Mayıs 2012 Pazartesi

Sosyal medya nedir?

parça kontörkontör satışkontör bayilikparça kontörturkcell bayilikvodafone bayilikavea bayilik turkcell kontörvodafone kontöravea kontörkontür satışparça kontör
insanşları birbiri ile iletişimde kullandıkları araçların bütününe sosyal medya denir.İnternet dünyasındaki yazılım ve tasarım uygulamalarındaki gelişmelerin sonucu olarak bir paylaşım alanı oluşmuş oluyor. Günlük yaşantımızda devamlı kullandığımız twitter, facebook, ve çok çeşitli internet siteleri kullanıcıların ücretsiz bir şekilde içerik girebileceği bir alanı kullanıma sunmuştur. Herhangi bir yere veya zamana bağlı kalmadan paylaşım yapabileceğiniz sosyal medya araçları ile insanlar arasındaki iletişim maksimum şekilde sağlanmış olmaktadır. İnsanlar arasındaki iletişimde yazı, ses ve görüntü ile paylaşım yapabildikleri bu platformlarda soru sorabilirler, sorularının cevaplarını bulabilirler, yardım edebilirler ve tecrübelerini anlatabilirler.





Forumlar: sosyal medya araçlarının anası desek yanlış olmaz herhalde, forumlarda ilgi duyduğunuz, merak ettiğiniz, bilgiye ihtiyaç duyabileceğiniz zamanlarda insanlarla karşılıklı yardımlaşma ve iletişim halinde olabileceğiniz bu sosyal medya aracı en eski ve son zamanlara kadar en çok kullanılan sosyal medya aracı idi. Forumları diğer sosyal medya araçlarından ayıran en büyük fark hızlı ve devamlı sohbet şeklinin buraya yani forumlara uymamasıdır.


Blogculuk: blog kelime anlamı olarak web günlüğü anlamına gelmektedir. İnsanlar kişisel olarak hazırladıkları bu bloglar da her türlü konu hakkında düşüncelerini ve bilgilerini takipçilerine aktarmış olurlar. Ülkemizde de on binlerce takip edeni, okuyanı bulunan blog yazarları mevcuttur. Ücretsiz bir şekilde blog sahibi olabilirsiniz tek yapmanız gereken blogger veya wordpress blog servislerine üye olup bloğunuzu oluşturmaktır. Kendinize iyi bildiğiniz ve yazmak istediğiniz bir kategorik alan seçerek düşüncelerinizi ve bilgilerinizi bu sosyal medya aracını kullanarak geniş kitlelere ulaştırabilirsiniz. Blog kavramı altında açıklayabileceğimiz ancak az önce bahsettiğimiz blog tanımından oldukça önemli farklılıklar barındıran bir diğer sosyal medya alanı da mikro blogculuktur. Peki nedir bu mikro blogculuk: beklide bu sosyal medya alanına en iyi örnek twitter’dır. Bu sosyal medya araçında yazdığınız yazı 140 karakterle sınırlandırılmıştır. Bu tip sosyal medya araçları daha çok haber ve bilgi yayma amacıyla kullanılıyor. Diğer anlattığımız blogculuktan en büyük farkı herhangi bir konuda görüşlerinizi veya bilgileriniz uzun, uzadıya bu tip mikro blogculuk alanlarında yazamamanızdır.



bu siteleri sosyal medya araçları olarak tanımlayabiliriz.
Sosyal ağlar: Facebook, twitter ve yakın zamanda faliyete geçen ve geçecek bu tarz sitelerde, arkadaşlarınız ile sohbet edebilir, içerik paylaşımlarında bulunulabilir ve ilgi alanınıza göre çeşitli guruplara üye olabilirsiniz. En çok kullandığımız sosyal medya aracı şüphesiz facebook’tur. Facebook özellikle son zamanlarda insanları ilgi alanlarına göre gruplara üye olmaya teşvik etmektedir. Bu sosyal medya araçlarının ulaştığı internet kullanıcı kitlesinin çok yüksek rakamlarda olması birçok ticari faliyetinde bu alanlarda yürütülmesini sağlamaktadır. Örneğin artık belli başlı büyük şirketler sosyal medyanın önemini anlayarak çeşitli facebook sayfaları ve twitter hesapları ile potansiyel müşterilerine ulaşmaya çalışmaktadır. 


Sosyal imleme siteleri: insanlar beğendikleri, şaşırdıkları veya üzerinde tartışmak istedikleri birçok makaleyi, haberi veya görüntüyü imleme sitelerine o yazının, haberin veya görüntünün linkini girerek paylaşırlar. Bu yazıların altına internet kullanıcıları yorumlarını bırakırlar ve oylarlar. Böylece her gün girilen milyonlarca içerikten en ilgi çekicileri, en fayda sağlayan içerikler popülerliğini artırmış olur.


Sosyal medyanın oluşması ve kullanımının bu kadar yaygınlaşması aslında bir iletişim devrimidir. Kolay ulaşılabilir olması, hızlı olması ve kesintisiz bir iletişime olanak sağlaması sosyal medya araçlarını günümüzde vazgeçilemez uygulamalar haline dönüştürmüştür.   parça kontörkontör satışkontör bayilikparça kontörturkcell bayilikvodafone bayilikavea bayilik turkcell kontörvodafone kontöravea kontörkontür satışparça kontör

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder